Skriv ut recept Skriv ut recept

Ugnsbakad vitlökslax i smördeg

Väldigt lättlagat och ändå festligt. Om du vill kan du toppa receptet och riva över lite parmesan när du serverar. Det blir mycket trevligt.
Det här behöver du till fyra:
400 g lax utan skinn och ben
2 dl majonäs
1 matsked pressad vitlök
1/2 tesked salt
1 rulle färdig smördeg
3 normalstora potatisar
salt och peppar efter smak
1 vispad äggula
Smör och olja att steka potatisen i
Gräslök till serveringen

Så här gör du:
Skala och skär potatisen i tunna skivor.
Hetta upp smör och olja i en stekpanna och stek hastigt potatisskivorna på båda sidor. Salta och peppra. Ta därefter potatisskivorna ur stekpannan
Blanda majonnäs, vitlök och salt.
Värm ugnen till 175 grader
Lägg smördegen utrullad på ett bakpapper på en plåt.
Pricka med en gaffel hela degen utom 2 cm kant runt om.
Placera potatisskivorna jämnt över degen. Arrangera laxen så att den blir högst 2 cm tjock.  Lägg laxen i fyra ”linjer” över potatisen, som fyra laxsträngar.
Sprid ut majonnäsen över fisken.
Vik ihop hörnen på smördegen. Pensla kant och hörn med vispat ägg.
Sätt mitt i ugnen och baka ca 20 minuter eller till dess att smördegen får färg.
Peppra med färsk svartpeppar när det är färdigt. Hacka över lite gräslök. Du kan riva över lite parmesan när du skurit upp portionsbitar.