Vild Bourguignon
Mycket trevligt sätt att laga till älg och annat vilt kött. Det ska koka länge, men resultatet blir väldigt bra.
Det här behöver du till fyra:
6 hg viltstek eller motsvarande
salt och peppar
2 dl hackad bacon
3 morötter, oskalade och skurna till mynt
2 selleristjälkar, finhackade
2 gula lökar skurna i klyftor
1 msk tomatpuré
2 msk pressad citron
2 hela kvistar rosmarin
3 dl skivade champinjoner
4 vitlöksklyftor, finhackade
2 matskedar smör
2 matskedar vetemjöl till köttet
6 cl konjak eller mörk rom
rött vin till grytan
salt och peppar
smör till stekning
Så här gör du:
Värm upp två matskedar smör i en stekgryta med lock.
Lägg i baconet och låt det steka till dess fettet smält. Ta därefter bort baconet och spara det.
Dela upp köttet i 3 cm stora tärningar. Torka av köttet med hushållspapper. Vänd därefter köttet i vetemjöl. Salta och peppra. Stek sedan köttet i omgångar så att det får färg. Spara köttet vid sidan när det är stekt.
Häll i konjaken och vispa upp allt som fastnat på botten av grytan under stekningen.
Lägg tillbaka köttet och lägg i tomatpuré, citron, morötter, selleri, lök, vitlök, rosmarin och bacon. Rör om och häll därefter på rött vin så att det nätt och jämnt täcker.
Lägg på locket och låt sjuda i två timmar.
Stek svampen i hett smör i en stekpanna till dess att vätskan lämnat svampen.
Tillsätt den stekta svampen och blanda. Servera. Det blir bra med lite pressad potatis.