Skriv ut recept Skriv ut recept

Vild Bourguignon

Mycket trevligt sätt att laga till älg och annat vilt kött. Det ska koka länge, men resultatet blir väldigt bra.

Det här behöver du till fyra:
6 hg viltstek eller motsvarande
salt och peppar
2 dl hackad bacon
3 morötter, oskalade och skurna till mynt
2 selleristjälkar, finhackade
2 gula lökar skurna i klyftor
1 msk tomatpuré
2 msk pressad citron

2 hela kvistar rosmarin
3 dl skivade champinjoner
4 vitlöksklyftor, finhackade
2 matskedar smör
2 matskedar vetemjöl till köttet
6 cl konjak eller mörk rom
rött vin till grytan
salt och peppar
smör till stekning

Så här gör du:
Värm upp två matskedar smör i en stekgryta med lock.
Lägg i baconet och låt det steka till dess fettet smält. Ta därefter bort baconet och spara det.
Dela upp köttet i 3 cm stora tärningar. Torka av köttet med hushållspapper. Vänd därefter köttet i vetemjöl. Salta och peppra.  Stek sedan köttet i omgångar så att det får färg. Spara köttet vid sidan när det är stekt.
Häll i konjaken och vispa upp allt som fastnat på botten av grytan under stekningen.
Lägg tillbaka köttet och lägg i tomatpuré, citron, morötter, selleri, lök, vitlök, rosmarin och bacon. Rör om och häll därefter på rött vin så att det nätt och jämnt täcker.
Lägg på locket och låt sjuda i två timmar.
Stek svampen i hett smör i en stekpanna till dess att vätskan lämnat svampen.
Tillsätt den stekta svampen och blanda. Servera. Det blir bra med lite pressad potatis.