Kroatisk Lamm Peka
En kroatisk nationalrätt som kan göras på lamm eller andra lokala proteiner. Tillagad på ett speciellt sätt, som är okomplicerat med lite annorlunda från här hemma.
Det här behöver du till fyra:
600 g små potatisar, skalade
2 inlagda gurkor, grovt hackade
1 stor morot, oskalad och grovt hackad
1 stor röd paprika, grovhackad
1 aubergine, grovt hackad
1 stor gul lök, finhackad
600 g lammkött, skuret i stora tärningar
1 msk pressad vitlök
1 msk tomatpuré
1 dl olivolja
2 kvistar av vardera timjan, rosmarin och salvia
25 cl torrt vitt vin
2 tsk salt
1 tsk vitpeppar
2 msk olivolja till serveringen
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader
Hetta upp lite olivolja och stek köttet på hög värme 10-15minuter. Rör om så att köttet får färg runt om.
Blanda samman vitlök, tomatpuré, olivolja, salt, peppar och vitt vin till en marinad.
Placera alla grönsaker i botten på en stor järngryta med lock.
Lägg köttbitarna över grönsakerna. Lägg på de färska kryddorna och häll över marinaden.
Lägg på locket och ställ mitt i ugnen i 1 1/2 timme.
Ställ grytan på spisen. Ta bort locket och de färska kryddorna. Häll över 2 msk olivolja och rör om. Låt sjuda utan lock 20 minuter och servera.