Skriv ut recept Skriv ut recept

Ett tillbehör som kan fungera som en hel nyttig lunch med ett gott bröd.

Detta behöver du till fyra som huvudrätt:
5 hårdkokta ägg, grovt hackade
8 purjolökar, grovt hackade med det hela
3 msk smör till löken
4 msk smör till gratängsåsen
2 msk mjöl
3 dl mjölk
1 dl riven Västerbottensost
1 dl riven Parmesan
1/2 tsk kajennpeppar
1 krm muskot
1 tsk vitpeppar
1 msk pressad citron

Så här gör du:
Sätt ugnen på 200 grader
Lägg äggen i botten på en ungsfast form som du smort med smör innan.
Stek löken mjuk i en kastrull. Det tar 5-7 minuter. Placera sedan purjolöken ovanpå äggen.
Smält smör i samma kastrull som löken utan att rengöra den. Vispa ner mjölet och när det är en slät sås häller du i mjölken i omgångar. Lägg i peppar, kajennpeppar och muskot. Häll i citron. Häll i den rivna osten och låt sjuda under omrörning 7-8 minuter.
Bred ostblandningen över löken och gratinera i ugnen i 25 minuter till dess att ostsåsen fått fin färg.
Servera direkt. Kan också sparas i frysen och köras serveringsklar i mikro. att ha på lager.