Ägg Benedict med rökt lax
En klassisk lunchrätt (eller brunch) som fungerar som förrätt också. Passar strålande med ett glas gott mousserande vin.
Detta behöver du till fyra:
2 dl yoghurt
1 tsk pressad citron
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
1/2 tsk salt
1 kryddmått svartpeppar
3 droppar Tabasco
1 tsk vitvinsvinäger
4 ägg
4 skivor vitt bröd, rostade
4 generösa, tunna skivor kallrökt lax
Så här gör du:
Förbered ett vattenbad där du kokar upp vatten i en stor kastrull och lägger ner en mindre kastrull i den större, så att den kommer ner i det kokande vattnet:
Lägg i yoghurt, pressad citron, äggulor, senap, tabasco, salt och peppar i den mindre kastrullen. Vispa kraftigt till dess att såsen tjocknar. Var försiktig så att det inte stänker vatten i såsen från den undre kastrullen.
Koka upp saltat vatten i en stor stekpanna så att det blir ca 3 cm djupt. Rör ner vinägern. Knäck äggen och lägg försiktigt ner dem i det kokande vattnet. Stäng av värmen och låt äggen stelna på restvärmen i vattnet. Ta försiktigt upp äggen med en hålslev och låt dem rinna av.
Lägg det rostade brödet på varma tallrikar. Lägg på en skiva lax och ett pocherat ägg på varje skiva. Häll över såsen.