Sparrissoppa med pistagenötter
Lättlagat och helt vegetariskt. Hittar du ingen pistageolja, så kan du använda en smakrik olivolja i stället.
Detta behöver du till fyra:
3 msk smör
1 gul lök, hackad
salt och peppar efter smak
1/2 tsk currypulver
1 msk pressad citron
1 kg vit sparris, skalad och med de hårda ändarna trimmade. Skuren i ca 2 cm långa bitar
1 vinterpotatis, skalad och skuren i bitar
2 dl vitt vin
5 dl grädde
2 msk koncentrerad grönsaksfond blandad i 2 dl vatten
1 1/2 dl pistagenötter, skalade och finhackade
Så här gör du:
Rosta pistagenötterna i en stor torr stekpanna till dess att de börjar få färg. Ta bort till en skål.
Hetta upp smöret i samma stekpanna. Lägg i löken och låt den mjukna. Lägg då i curryn och citronrn – blanda ordentligt.
Lägg i sparrisen och potatisen och låt steka till dess att potatisen börjar mjukna. Det tar ca 10 minuter. Reducera värmen lite. Lägg i vitt vin och låt det koka upp. Tillsätt fonden och koka till dess att sparrisen blivit mjuk, ca 10 minuter.
Tillsätt grädden och låt koka samman i ca 10 minuter ytterligare.
Kör blandningen i omgångar i en matberedare till dessa att den blivit helt jämn. Häll i en kastrull och värm upp soppan utan att den kokar och rör den helt jämn. Smaka av med salt och peppar.
Fördela soppan i skålar eller tallrikar och strö över pistagenötterna. Droppa över lite pistageolja eller olivolja. Servera direkt.