Skriv ut recept Skriv ut recept

En fin liten pastarätt som passar de flesta som gillar smaken av Jansons frestelse eller ansjovis för den delen. Egentligen kommer rätten från Sicilien och där byter man ut hälften av ansjovisen mot sardiner, men vi älskar ansjovis. Lätt att laga.
Detta behöver du till fyra:
150 g Spaghetti (hittar du en tjockare Spaghetti som Bucatini så ta det)
1 gul lök
En halv fänkålsrot. Behåll det gröna
1 nypa saffran (motsvarar en påse/ett litet paket)
1 1/2 dl pinjenötter
16 ansjovisfiléer  (används vid två tillfällen 8+8)
1 tsk het chili
15 cl vitt vin
1 dl ströbröd
2 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 dl russin
6 msk olivolja
salt och peppar
Så här gör du:
Koka upp saltat vatten i en stor kastrull.
Ta bort det yttre lagret från fänkålen. Skär bort det gröna och spara det till senare. Skiva fänkålen så tunt du kan.
Skala löken och skiva den tunt.
Hetta upp 4 msk av oljan i en stekpanna. När det är riktigt varmt lägg i ströbrödet och stek det gyllenbrunt under omrörning. Ta det sedan ur pannan och torka pannan ren med lite hushållspapper
Stek pinjenötterna på hög värme utan extra fett. Stek till dess att de fått färg. Ta dem då ur pannan och spara i en skål. Tänk på att de är mycket varma.
Lägg saffran i ett par matskedar vatten och låt det stå.
Lägg pastan i det kokande vattnet och koka enligt instruktioner på paketet.
Lägg två msk olivolja i stekpannan och hetta upp. Lägg i löken och vitlöken  finhackad. Stek så att den mjuknar. Lägg i fänkålen och stek i fem minuter eller till dess att den börjar få färg.
Finhacka hälften av ansjovisen och lägg i pannan. Lägg i vinet, saffran i sitt vatten, pinjenötter och tomatpuré. Lägg i 2 dl av pastavattnet. Lägg i russinen och låt sjuda i tio minuter. Smaka av med salt och peppar.
Häll av pastan och låt torka. Blanda med såsen och låt det stå tillsammans några minuter. Lägg upp i en serveringsskål eller portionsskålar och placera ut resterande ansjovis och strö över det stekta ströbrödet. Servera.