Beskrivning
Land: Frankrike
Område: Rhônedalen, Côtes-du-Rhône
Druva: 60% Grenache, 35% Carignan, 5% Syrah
Producent: Bonpas
Årgång: 2023
Alkohol: 14,5%
Sockerhalt: 0,15 g/100ml (0,15%)
Arom: Fylligt, kryddigt och mustigt vin med toner av björnbär, röda vinbär, färska örter som salvia samt peppar.
Om producenten: Bonpas är ett fortifierat kloster som byggdes av Johanniterorden under 1100-talet för att beskydda framförallt pilgrimer vid deras resa över floden Durance. Vintillverkning började ske åtminstone så tidigt som 1318, och utvecklades mycket under 1700-talet. Klostret plundrades dock under franska revolutionen och blev inte återbyggt på riktigt förrän efter andra världskriget. 2003 köptes egendomen av familjen Boisset som förde in vintillverkningen i den moderna världen och öppnade klostret för allmänheten 2004.
Om vinet: Vinet är gjort på druvor från 50 år gamla vinstockar – vilket innebär att druvorna har hög koncentration av smakämnen eftersom vinstockarna vid högre ålder producerar en mindre mängd druvor som just blir mer koncentrerade. Vinet kan lagras i upp till 10 år.