Description
Druvsort 100% gamay
Alkoholhalt 13 %
Storlek ml 750 ml
Sockerhalt 2,3 gram/liter
Syra 5,7 gram/liter
Producent Château de Pierreux
Innehållet
Smakbeskrivning Ungt, nyanserat fruktigt vin med inslag av skogsbär och körsbär samt inslag av färska örter, peppar, lakrits och fat.
Lagringspotential 2-3 år
Vinmakare Alain Dugoujard
Skörd Handskördade druvor
Vinifikation Musten jäste 8 dagar för att sedan lakas ur i öppna kar 15-21 dagar. 15% av vinet har lagrats i franska ekfat under 6 månader.
Jordmån Granit och vulkansten.
Om Château de Pierreux
Château de Pierreux är en av Beaujolais-regionens vackraste egendomar med anor från 1200-talet. Det var från början en försvarsfästning och idag finns fortfarande två utkikstorn kvar från denna tid. Vinkällarna stammar från 1600-talet och byggnaden som nu står på egendomen nu uppfördes på 1800-talet.
Idag ägs Château de Pierreux av familjen Boisset som är ett av Frankrikes största vinföretag. Vinodlingarna omfattar 93 hektar.
Om Brouilly, Beaujolais, Frankrike
Brouilly är det sydligaste och till ytan största av de 10 ”crus” i Beaujolais. Det är ensamt om att inte ha fått sitt namn efter en närliggande by utan av Mont Brouilly, ett berg som omfattar 1 200 hektar vingårdar. Namnet Brouilly härstammar från Brulius, en romersk officer som hade sin gruppering här.
Gamay är den vanligaste druvsorten. Det är även tillåtet att odla chardonnay, aligoté och melon de bourgogne men få utnyttjar den möjligheten.