Beskrivning
Land: Frankrike
Område: Côtes-du-Rhône
Druva: 55% Grenache, 35% Syrah, 10% Mourvèdre
Producent: Paul Jaboulet Ainé
Årgång: 2019
Alkohol: 14%
Restsocker: 0,3 g/100 ml (0,3%)
Arom: Medelfylligt, bärigt och kryddigt rött med toner av björnbär, hallon samt peppar och lagerblad och färska örter.
Om producenten: Producenten har anor till 1834 då det dokumenterats att Antoine Jaboulet var vinodlare i Rhônedalen. Familjen var efter sekelskiftet en framstående producent av inte minst Hermitage, dvs några av traktens finaste viner. Vinhuset Paul Jaboulet ägdes av familjen Jaboulet fram till 2006 då det såldes till den schweiziska oenologen Caroline Frey vars familj arbetat hårt med att få ekologisk certifiering i de gamla odlingarna.
Om vinet: Detta ekologiskt odlade vin är uppkallat efter den 45 breddgraden som går rakt genom Rhônedalen och är den mellersta gränsen på det norra halvklotet, och därmed gränsen mellan sydliga vinindustrier med rejäl sol och nordliga industrier med svalt klimat. Vinstockarna har en genomsnittlig ålder på 25 år. Vinifieringen är traditionell och jäsningen sker på ståltank där vinet får ligga under lång tid.