Beskrivning
Området: I Toscana har vinodlingen tusenåriga traditioner, och här ligger ett av Italiens kändaste distrikt, Chianti. Toscana gränsar till Ligurien i norr samt sträcker sig ner till staden Grosetto i söder samt Arezzo i väster. Ett böljande landskap som kanske är ett av världens vackraste vindistrikt med sina karaktäristikas kullar gör att området är ett underbart resmål på alla sätt. Den stora blå druvan heter sangiovese kommer från Sangue di Giove som betyder Jupiters blod, man gör även vin på internationella druvor som cabernet sauvignon, merlot och syrah. Jordmånen är kalkrik och med inslag av lera. Flera av Italiens kändaste viner kommer från Toscana.
Producenten Vinet görs i ett samarbete mellan Domaine Wines och producenten Rendola med bas i Montalcino. Rendola specialiserar sig på viner från Montalcino där flera producenter gick samman 2005 för att bemöta kundernas krav lättare. Man har även kontrakterade odlare i flera andra distrikt i Toscana vilket gör att man är en mycket flexibel producent och köper in både druvor samt vin.
Vinet Vinet är gjort på den ovanliga Governo-metoden som innebär en andra alkoholjäsning av vinet. Först gör man ett ”vanligt” sangiovese-vin, i slutet på denna jäsning tillsätter man colorino druvor som fått torka direkt på rankan och tappat ca 30% druvjuice. Dessa torkade druvor med lite russinkaraktär och den höga sockernivån i dessa startar en andra jäsning, detta ger vinet en enorm kraft och längd. Denna metod användes historiskt i Toscana för att ”kontrollera” vinets alkoholjäsning, om jäsningen avstannade tillsatte man torkade druvor och jäsningen tog fart igen. Denna metod fick först1995 sitt ”appellationsnamn” IGT Rosso Toscano Governo all’ Uso Toscano. Vinet fatlagras sedan innan det buteljeras.
”Il cinghiale sfuggente” betyder ”Det skygga vildsvinet”. På nätterna dyker det ljusskygga vildsvinen upp i vingårdarna, det torkade colorio-druvorna låter vildsvinen vara.
Karaktär: Mörkröd i färgen, doften e kryddig med inslag av choklad samt solmogna mörka bär. Smaken är kraftigt och koncentrerad med inslag av kryddor, choklad samt solmogna körsbär. Vinet har en lång fruktsöt och balanserad avslutning.
Serveras vid runt 18 grader till smakrika grillade kötträtter samt vilt, vinet är perfekt till lagrade hårdostar samt vildsvinssalami och feta charkuterier.
Lagring Vinet är drickfärdigt nu men kan lagras några år.