Description
Land: Frankrike
Område: Côtes-du-Rhône
Druva: 70% Grenache, 20% Syrah, 10% Mourvèdre
Producent: Bonpas
Årgång: 2023
Alkohol: 14%
Restsocker: <0,3 g/100 ml (<0,3%)
Arom: Fylligt kryddigt och fruktigt vin med toner av plommon, lagerblad, mörka bär, viol och lakrits.
Om producenten: Bonpas är ett fortifierat kloster som byggdes av Johanniterorden under 1100-talet för att beskydda framförallt pilgrimer vid deras resa över floden Durance. Vintillverkning började ske åtminstone så tidigt som 1318, och utvecklades mycket under 1700-talet. Klostret plundrades dock under franska revolutionen och blev inte återbyggt på riktigt förrän efter andra världskriget. 2003 köptes egendomen av familjen Boisset som förde in vintillverkningen i den moderna världen och öppnade klostret för allmänheten 2004.
Om vinet: Vinet har jäst i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar i 21 dagar. Därefter lagrades vinet en kortare tid på ståltank innan det buteljerades.