Crostini med skinka och balsamjordgubbar
Ett läckert tillbehör till ett glas bubbel eller rosévin med liten sötma. Balsamvinägern tar hand om syran i vinet och förstärker också skinkans smaker. En mycket uppskattad liten rätt, som de allraflesta kan ta till sig. Är du vegetarian kan du ersätta skinkan med en tunn skiva avokado.
Detta behöver du:
1 vit baguette, som du skär i centimetertjocka skivor
Smör eller olja att steka brödskivorna i
Till toppingen:
200 gram jordgubbar som du rensat och delat
1 matsked balsamvinäger
1 tesked socker
färskmalen svartpeppar
75 gram ”cream cheese”
100 gram parmaskinka
gräslök till dekoration
Så här gör du:
Lägg de delade och rensade jordgubbarna i en skål. Häll över balsamvinäger och socker. Rör om och låt stå i rumstemperatur i en timma. Efter marineringen peppra jordgubbarna försiktigt.
Sätt ugnen på 175 grader
Stänk olja eller bred smör på brödskivorna. Låt dem stå ca 15 minuter mitt i ugnen till dess att de fått färg. Vänd skivorna en gång efter halva tiden.
Låt brödskivorna svalna på galler så att de håller sig krispiga.
Bred tunnt av ostcremen på brödskivorna. Placera en bit skinka på osten och sedan en eller ett par jordgubbsbitar. Dekorera med gräslök. Kan förberedas innan och klarar gott att stå ett par timmar, men inte mer och aldrig i kylskåp för då blir brödet mjukt.