Skriv ut recept Skriv ut recept

Farfalle är en av de äldsta kända pastamodellerna och kommer ursprungligen som så mycket annat från Emila-Romagna i Italien. Den här rätten är en riktigt klassisk godsak, som passar förträffligt med ett rött vin.
Detta behöver du till fyra:
400 g farfalle (Det går ju med annan pasta också)
150 g varmrökt lax
1 zucchini
3 vitlöksklyftor, skalade och krossade
2 dl grädde
3 msk olivolja
1 tsk färskriven ingefära
1 msk pressad citron

1 msk rivet apelsinskal
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Koka upp vatten i en stor kastrull för pastan. När det kokar lägg i generöst med salt och låt det koka upp igen. Vänta med att lägga i pastan till dess att du känner dig klar med laxen.
Tvätta zucchinin och skär av ändarna. Dela den på längden i fyra delar. Skär sedan dessa i mindre bitar (ca 1 cm långa).
Blanda grädden med ingefära och hälften av apelsinskalet i en skål. Salta och peppra. Ställ åt sidan.
Hetta upp oljan i en stekpanna och lägg i vitlöken. Efter en minut lägger du i zucchinibitarna och steker under omrörning i två minuter. Skär laxen i mindre bitar och lägg i laxbitarna till zucchiniblandningen. Häll i den pressade citronen. Koka samman i fem minuter och häll därefter på gräddblandningen.
Sätt ner värmen och låt sjuda i fem minuter. Salta och peppra.
Koka pastan enligt instruktionerna på paketet. Häll därefter av den direkt och låt rinna av och ånga torr. Lägg pastan i laxsåsen och blanda runt ordentligt. Låt sjuda tillsammans i två minuter.
Servera direkt och strö över resterande apelsinskal.
Man ska egentligen enligt originalet inte ha på Parmesan, men gillar du Parmesan så är det bara att riva på lite.