Skriv ut recept Skriv ut recept

Farfalle med rökt lax

,

Fjärilspastan Farfalle är en gammal kulinarisk tradition som sträcker sig tillbaka till 1500-talet i Lombardiet och Emilia-Romagna i norra Italien. Den här rätten är en riktigt klassisk godsak, som passar förträffligt med ett rött vin.

Detta behöver du till fyra:
400 g farfalle (Det går ju med annan pasta också)
200 g varmrökt lax
3 vitlöksklyftor, skalade och krossade
2 dl grädde
3 msk olivolja
1 tsk färskriven ingefära
1 msk pressad citron
1/2 dl hackad färsk dill

1 msk rivet apelsinskal
salt och peppar efter smak

Så här gör du:
Koka upp vatten i en stor kastrull för pastan. När det kokar lägg i generöst med salt och låt det koka upp igen. Vänta med att lägga i pastan till dess att du känner dig klar med laxen.
Blanda grädden med ingefära och hälften av apelsinskalet i en skål. Salta och peppra. Ställ åt sidan.
Hetta upp oljan i en stekpanna och lägg i vitlöken och låt den stekas i några minuter. Skär laxen i mindre bitar och lägg dem i stekpannan. Häll i den pressade citronen. Koka samman i fem minuter och häll därefter på gräddblandningen.
Sätt ner värmen och låt sjuda i fem minuter. Salta och peppra.
Koka pastan enligt instruktionerna på paketet. Häll därefter av den direkt och låt rinna av och ånga torr. Lägg pastan i laxsåsen och blanda runt ordentligt. Låt sjuda tillsammans i två minuter. Blanda ned den hackade dillen. Servera direkt och strö över resterande apelsinskal samt garnera med dillkvist om du har kvar.
I Italien har man inte Parmesan på rätter med fisk eller skaldjur, men vi säger inget om du vill bryta mot den regeln.