Skriv ut recept Skriv ut recept

En rätt som innehåller hela måltiden. Mycket smak och älskas av ung som gammal.
Det här behöver du till fyra hungriga: (Blir det över så smakar det lika gott i morgon)
8 hg biffkött, skuret i 3 cm stora tärningar
salt och peppar till köttet
1 1/2 dl mjöl till två olika saker
3 msk olivolja
5 msk smör
3 gula lökar, grovhackade
3 vitlöksklyftor finhackade
1 lagerblad
1 kvist färsk timjan
1/2 liter bruna champinjoner i skivor
4 dl torrt vitt vin
3 msk koncentrerad köttfond
1 msk Worcestershire sås
6 dl äggnudlar
2 dl creme fraiche
4 dl riven Gryere eller annan smakrik hårdost
Hackad persilja till serveringen.
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader.
Torka köttet torrt med lte hushållspapper. Lägg det därefter i en stor skål strö över 1 dl mjöl och salt och peppar. Blanda runt så att köttärningarna täcks av mjöl.
Hetta upp oljan i en stor stekpanna eller stekgryta. Ta köttet ur mjölskålen och stek hälften i sänder. Vänd runt då och då så att det blir stekt runt om. Det tar ca 8 minuter att bli färdigt. Gör sedan samma för det resterande köttet. Ta det ur stekpannan och lägg åt sidan.
Smält smöret i pannan och reducera värmen till medium. Lägg i lök, vitlök, lagerblad och timjankvisten. Stek på medelvärme i ca 20 minuter till dess att löken börjar karamellisera. Lägg i svampen och stek i ytterligare fem minuter. Vänd då och då. Ta bort lagerblad och timjan.
Lägg i det resterande mjölet och blanda så att det inte klumpar sig. Häll i vinet i omgångar och blanda samman. Lägg i fonden och Worcestershire såsen. Låt det sjuda ett par minuter. Lägg därefter tillbaka köttärningarna och låt sjuda i ytterligare 8 minuter.
Koka äggnudlarna enligt instruktion på paketet. Häll av vattnet och låt dem ånga torra.
Ta köttet från värmen. Rör ner Creme fraiche. Smaka av med salt och peppar. Vänd därefter ner äggnudlarna.
Strö över osten och ställ mitt i ugnen. Låt bakas till dess att osten smälter och får färg.
Servera direkt och toppa med lite hackad persilja.