Skriv ut recept Skriv ut recept

En rätt som fungerar både som lunchrätt och som förrätt i lite mindre portioner.
Detta behöver du till fyra till lunch:
2 dl mjölk
3 ägg
2 msk vatten
1 dl vetemjöl
2 msk smält smör plus lite extra till stekpannan
2 dl färska salviablad till olika saker
2 msk hela mandlar
6 vitlöksklyftor, hackade och till olika saker
1 1/2 dl riven Parmesan till olika saker
rivet skal från 1 citron och saften från en halv.
3 msk olivolja
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
8 skivor kallrökt lax
1 gul lök, finhackad
1 mogen tomat utan kärnor, finhackad
2 msk kapris
1 dl hackad persilja
4 dl creme fraiche
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Sätt ugnen på 100 grader.
Kör ägg, mjölk, vatten, mjöl och 2 msk smält smör, 1 tsk salt och 2 msk salviablad i en matberedare till en jämn smet. Häll i en kanna och ställ i kylskåp minst 30 minuter täckt med plastfolie.
Kör resterande Salvia, mandel, 3 vitlöksklyftor, 1 dl ost, citronskal och juice, olivolja, salt och peppar i samma matberedare till en jämn blandning.
Hetta upp en stekpanna med lite smör. Stek pannkakssmeten i omgångar till tunna crepes. Lägg på bakpapper på en plåt i ugnen när de är klara så att de håller sig varma.
Finhacka den rökta laxen.
Hetta upp resterande olja i en stekpanna och stek löken och den resterande vitlöken så att de mjuknar. Lägg i tomaterna, resten av vitlöken. Stek samman och lägg därefter i den hackade laxen, osten, kapris och persilja. Salta och peppra.
Blanda samman mandel-peston med creme fraiche.
Lägg ut de varma crepen och lägg på den varma laxröran på halva crepen. Lägg på lite av mandelpeston och stäng crepen genom att vända över den tomma halvan.Vill du kan du lägga på lite persilja som dekor.