Fransk musselsoppa
Superenkelt och både gott och elegant. Riktigt fin bjudrätt och härlig varm soppa en kulen dag.
Detta behöver du till fyra:
1 nät blåmusslor
2 stora schalottenlökar, hackade
1/2 liter torrt vitt vin
till såsen
4 matskedar smör
3 salladslökar, skurna i tunna skivor. Både det gröna och vita
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 nypa saffran
1 röd chili utan frön, tunt skivad
2 msk pressad citron
2 dl grädde
salt och peppar efter smak (kom ihåg att musselfonden blir väldigt salt i sig själv)
Så här gör du:
Rensa musslorna med en diskborste under rinnande kallt vatten och lägg dem därefter i en skål med kallt vatten.
Koka upp vinet tillsammans med schalottenlöken. När det kokar lägger du i musslorna (Utan vattnet förstås)
När musslorna öppnat sig (det tar ca fem minuter lyfter du musslorna ur fonden. Kasta musslor som eventuellt inte öppnat sig. Sila fonden och spara den.
Smält smör i en stor kastrull. Lägg i löken och låt den steka mjuk. Lägg i övriga ingredienser. Låt steka samman någon minut. Häll i musselfonden. Häll i grädden och smaka av om et behövs mer salt eller peppar.
Lägg i musslorna och låt det koka samman någon minut.
Servera med ett gott kraftigt bröd.