Indisk svamprätt
Smakrik och kryddig indisk vegetarisk rätt med svamp. Helt enkelt en fenomenal smakexplosion där den bakade vitlöken ger ett extra lyft. Var inte orolig för de många ingredienserna. Det är bara vardagliga saker som ska koka samman till ett strålande slutresultat.
Det här behöver du till fyra:
1 hel stor vitlök
2 kanelstänger
5 msk olivolja
400 g champinjoner skurna i halvor
1 gul lök, hackad
1 tsk spiskummin
2 tsk finriven ingefära
1 röd chili, skuren i supertunna skivor
2 msk tomatpuré
1 tsk curry
1 tsk mald koriander
1 tsk chilipulver
1/2 dl pressad citron
2 1/2 dl kokosmjölk
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader
Skär av vitlöken på mitten tvärs över vågrätt.
Lägg de två halvorna på var sin bit aluminiumfolie
Placera en kanelstång på varje.
Droppa över lite olivolja och knyt ihop folien till två små paket.
Rosta i ugnen i 40 minuter och ta dem sedan ur ugnen.
Hetta upp 1 msk olja i en stor stekpanna och stek svampen till dess att den börjar släppa vätska och du känner en fyllig svampdoft.
Lägg svampen i en skål vid sidan.
Lägg i lite mer olja och stek löken mjuk i samma panna. Tillsätt kanelstängerna från vitlöken, kummin, ingefäran och chilin. Låt steka samman ca 30 sekunder under omrörning.
Pressa ut de halva rostade vitlöksklyftorna ur vitlöken. Tryck till dem med en gaffel så att de blir lite mosade.
Tillsätt tomatpuré, kokosmjölk ochh resterande kryddor och smaka av med salt och peppar.
Sist lägger du i citronsaften och svampen och rör runt och kokar upp ett par minuter.
Servera direkt med jasminris och kanske naanbröd.