Friterad kyckling med vitlöksdoftande sås
En trevlig och uppskattad rätt. Lätt att laga.
Det här behöver du till fyra:
kycklingen:
3 ägg
1/2 dl vatten
1 tesked koncentrerad kycklingfond
2 dl passerade tomater
1 matsked sesamolja
1/2 tesked tabasco
2 teskedar pressad citron
1/2 tesked mald peppar
1 kycklingfilé per person
2 dl vetemjöl
1 dl ströbröd
Olja att fritera i
salt efter smak
Såsen:
Använd överbliven tomatsås från friteringen
Lägg till 1 dl passerade tomater
1/2 dl olivolja
6 basilika blad
2 pressade vitlöksklyftor
1/2 tesked salt
Så här gör du:
Blanda äggen och vattnet ordentligt. Tillsätt så mycket av tomatsåsen till äggblandningen att färgen blir klart apelsinfärgad.
Blanda samman mjöl, ströbröd och peppar i en vid skål eller djup tallrik.
Gör såsen först. Blanda bara all ingredienser och koka upp
Dela kycklingfiléerna i mindre bitar, ca fem bitar per bröstfilé. Salta och peppra bitarna efter smak. Doppa bitarna i äggblandningen så att de blir ordentligt täckta och lägg direkt biten i mjölblandningen och vänd så att alla bitarna blir täckta med mjöl. Gör alla kycklingbitarna färdiga innan du friterar.
Värm olja i en djup kastrull. Fyll den inte mer än till hälften med olja. Värm till ca 175 grader. Det ska fräsa när du stoppar ner en sticka.
Lägg i kycklingbitarna i oljan och låt dem friteras ca 10 minuter eller till dess att de fått färg och blivit krispiga. Lägg kycklingbitarna på galler för att rinna av. Servera direkt med såsen. Antingen som tapas eller med t.ex. ris eller sallad som en förrätt eller huvudrätt.