Skriv ut recept Skriv ut recept

Det är gott och snyggt att titta på och dessutom ovanligt nyttigt. Och för säkerhets skull också vegetariskt. Väldigt lätt att göra.
Detta behöver du till tio små smakbitar:
10 stora svampar typ shiitaki eller andra med stort ihåligt huvud
1 matsked smör
2 matskedar olivolja
1/2 dl finhackade soltorkade tomater
1 schalottenlök finhackad
1 stor mogen röd paprika, finhackad
1/2 tesked cayennepeppar
1/2 tesked paprikapulver
1/4 tesked saffran
2 matskedar finhackad färsk persilja
1 matsked pressad citron
1/2 dl finhackade urkärnade svarta oliver
1/2 dl finhackad fetaost
salt och peppar efter smak
Gör så här:
Blötlägg tomaterna i hett vatten under 25 minuter. Skopa därefter upp tomaterna och lägg dem i en egen skål.
Borsta försiktigt av svampen ed en torr borste eller duk. Skär försiktigt av stammen inne i hatten. Finhacka stammarna och lägg dem till sidan.
Smält smöret i en stekpanna på medelvärme. När smöret är varmt lägger du svamphattarna i smöret och sauterar dem under 10-15 sekunder så att de täcks av smöret. Ta svampen ur pannan.
Lägg i oljan i stekpannan och lägg i schalottenlöken. Låt mjukna under ca 2 minuter och lägg därefter i de finhackade stammarna och den hackade paprikan. Stek under omrörning i fem minuter. Lägg i de soltorkade tomaterna, citronjuicen, saffran, cayennepeppar, paprika, salt och peppar. Stek ytterligare en minut och lägg därefter blandningen i en skål. Lägg i oliver och fetaost och blanda ordentligt.
Sätt ugnen på 175 grader och lägg bakpapper på en plåt. Lägg svamparna på bakpapperet och fyll dem med blandningen. Platta försiktigt med skeden så att svamparna blir ordentligt fyllda. Stoppa i ugnen och baka tio minuter. Servera varma och dekorera med lite persilja om du vill ha det grönt.