Gratinerade kycklingbröst med balsamicosås

God och vacker mat som passar både till vardags och till fest. Tänk på att balsamvinäger är söt så att du måste ha ett vin med lite restsötma till för att det ska smaka perfekt.
Detta behöver du till fyra:
4 stora kycklingbröstfiléer
1 liter halverade körbärstomater
2 stora rödlökar, skalade och skivade
1 dl pressade blad av färsk basilika
3 tsk torr oregano
1 dl olivolja + olja att steka kycklingen
1/2 dl balsamvinäger
salt och peppar efter smak
5 dl riven mozzarella
Finhackad persilja
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader.
Salta och peppra kycklingen runt om. Stek i het stekpanna till dess att kycklingen fått fin färg runt om. Ta därefter kycklingen av värmen.
Blanda olja och vinäger i en kastrull och låt koka upp under kraftig omrörning.
Häll oljan och balsamvinägern i en stor ugnsfast form. Salta och peppra.
Lägg kycklingfiléerna i fatet på oljan.
Placera tomathalvorna runt om kycklingen, tätt packade i ett lager. Akta så du inte bränner dig på den varma oljan. Lägg rödlöksskivorna över tomaterna.
Strö basilikan över tomaterna. Strö oreganon över kycklingen.
Strö den rivna osten över kycklingen.
Placera mitt i ugnen. Låt baka i 30 minuter eller till dess att osten fått fin färg. Låt vila ca fem minuter innan serveringen. Servera kycklingfilén med en sås på körsbärstomater och olja/vinäger. Strö över finhackad persilja.

Skriv ut recept Skriv ut recept

Månadens viner