Skriv ut recept Skriv ut recept

Grillad lax med Byronpotatis och citronsmörsås

En magnifik och faktiskt lättlagad rätt som blir utmärkt festmat.
Detta behöver du till fyra:
Till potatisen:
600 g bakpotatis
70 g smör
2 äggulor
salt
Till potatisens ”fyllning”
1 dl hollandaise sås
2 msk riven Parmesan
hackad gräslök
Laxen:
4 laxkotletter
olivolja att pensla kotletterna med
salt och peppar
Till citronsmörsåsen:
2 msk vatten
2 msk pressad citron
100 g smör, kallt och i tärningar
Hackad gräslök
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader. Starta upp grill eller grillpanna.
Koka potatisen i saltat vatten.
Mosa potatisen och blanda moset med äggulor, smör och salt.
Forma moset till smår runda ”kakor på en plåt med bakpapper. Tryckt ett hål i mitten på alla pottiskakorna. Häll i Hollandaise och strö över osten. Stoppa in kakorna i ugnen och baka till dess att osten får fin färg.
Koka ihop citron och vatten och när det kokar ta av värmen och rör ner det kalla smöret. Rör konstant så att såsen tjocknar. Lägg i hackad gräslök.
Pensla laxen med olivolja. Salta och peppra. Lägg på grillen och grilla på hög värme tre minuter per sida. Ta av grillen och låt laxen vila ett par minuter.
Servera laxkotletterna med några ”Byron kakor” och lite av smörsåsen.

.