Hummersoppa
Detta är ett recept som vi serverat på vinprovningar och som är mycket efterfrågat.
Detta behöver du till fyra:
2 kalla kokta humrar (Ska vi vara ärliga så går det utmärkt med fryst hummer – men såklart lite bättre med färsk)
1 matsked lökfond koncentrerad
1 matsked kycklingfond koncentrerad
2 stora morötter i bitar
1 stor gul lök, skalad och i klyftor
3 selleristjälkar
3 kvistar timjan
3 dl torrt vitt vin
1 matsked Worcestershiresås
1 tesked torr dragon
1 tsk vanilj
6 cl mörk rom
3 dl vispgrädde
100 g smör
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Sätt ugnen på 250 grader.
Halvera hummern, Öppna skalen och plocka allt kött ur skalet och lägg det separat.
Använd en stor soppkastrull. Lägg i de tomma skalen och ställ kastrullen i ugnen i 20 minuter. Ställ kastrullen på spisen på medelvärme och lägg i morötter, lök, selleri och timjan. Häll i vinet och tomatpurén. Låt koka samman under 30 minuter.
Lägg i fonder, vin, passerade tomater, dragon, Worcestershiresås och vaniljen. Rör om och koka upp. Sänk värmen och låt koka ihop under ca 15 minuter. Sila därefter såsen. Låt reducera med ca 1/3. Tillsätt rom och vispgrädde och koka upp och åt koka samman ca 15 minuter. Rör om då och då. Smaka av med salt och peppar. Allra sist rör du ner smöret.
Fördela hummerbitarna i fyra soppskålar. Häll över soppan och ät den het.