Skriv ut recept Skriv ut recept

Italiensk köttgryta till pasta

,

Enkel och rakt på sak mat från Italien, som smakar strålande gott och fungerar som bjudmat.


Detta behöver du till fyra:
8 hg högrev skuren i 3 cm stora kuber
2 msk vetemjöl blandat med 1 tsk salt och 1 tsk svartpeppar
2 msk olivolja
2 gula lökar, skurna i tunna skivor
3 vitlöksklyftor, krossade
1 dl tomatpuré
5 ansjovisfiléer, finhackade
2 msk koncentrerad köttfond
3 dl rött vin
1 dl vatten
1 msk finhackad färsk rosmarin
1 msk finhackad färsk oregano
1/2 dl balsamvinäger
pappardelle eller annan bred pasta efter aptit (det fungerar lika bra med pressad potatis eller mos)
hackad persilja till serveringen
Riven parmesan till serveringen


Så här gör du:
Lägg köttet med mjölet i en papperspåse och skaka om så att mjölet fördelas på köttet.
Hetta upp oljan i en stekgryta och stek köttet till dess att det får färg. Ta ut köttet med hålslev och lägg det till sidan.
Sänk värmen till medelvärme och stek löken mjuk. Tillsätt vitlök, tomat och ansjovis och koka samman 3-4 minuter under omrörning. Tillsätt fonden, vin och vatten och rör ordentligt. Lägg i köttet tillsammans med rosmarin, oregano och balsamvinäger. Lägg på lock och sänk värmen ytterligare. Låt sjuda i 2 timmar.
Koka pastan enligt instruktioner på paketet. När pastan är klar vänder du ner den i kött grytan och låter den sjuda ytterligare en minut.
Servera med lite hackad persilja och riven parmesan.