Italiensk kyckling piccata
Traditionell italiensk matlagning och ett recept som passar bra till mycket italienskt rött som kräver syra och lite fett.
Detta behöver du till fyra:
4 stora kycklingfiléer
till panering:
1 dl mjöl
2 krm salt
1 krm peppar (gärna vitpeppar om du har annars går svart bra)
2 stora ägg
2 dl riven parmesan
till såsen:
salt och peppar efter smak
1 matsked mjöl
3 msk olivolja
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 msk kycklingfond
1 dl vitt vin
Rivet skal av en citron
2 matskedar pressad citronsaft
1 tesked vitvinsvinäger
2 matskedar finhackad persilja plus lite extra till dekor
1 matsked små kapris
2 matskedar smör
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader.
platta till kycklingfiléerna till halva tjockleken. Blanda två krm salt och ett krm peppar med 1 dl mjöl och lägg på en tallrik. Vispa ihop äggen och häll dessa i en djup tallrik. Riv parmesanen och lägg ut på en sista tallrik. Torka av kycklingfiléerna. Därefter lägger du dem i mjöl så de täcks av ett tunt lager på varje sida, sedan doppar du dem i ägg för att sist vända dem i den rivna osten.
Värm upp en matsked olja i en stekpanna som inte bränner. Strax över medelvärme är bra så att osten inte bränns. Stek kycklingen ca två-tre minuter på varje sida så de får färg. Flytta kycklingen till en ugnsfast form och ställ i ugnen i 25 minuter eller tills kycklingen fått en temperatur om 70 grader.
Reducera värmen till medium på stekpannan. Lägg resten av oljan och vitlöken i samma stekpanna utan att göra den ren. Låt steka ca 1 minut. Vispa ner 1 tesked mjöl. Häll därefter i pressad citron, vin och fond under kraftig omrörning. Låt koka under tre minuter. Rör i vinäger, persilja och kapris. Stäng av värmen. Vispa ner smöret lugnt och stilla. Smaka av med salt och peppar.
Servera med pasta eller kokt potatis som du vänt i lite smält smör med hackad persilja. Det är gott om du steker citronskivor i varm torr stekpanna en liten stund och serverar till.