Jambalaya på kyckling och räkor
Klassisk internationell rätt som är mycket lättare att laga än du kanske tror. Plocka bara fram allt som behövs och sedan tar du det steg för steg.
Detta behöver du till fyra:
2 msk olivolja till olika saker
2 kycklingbröst utan skinn och ben skurna i 2 cm stora tärningar
1 liten kryddig korv i tunna skivor
1 röd och 1 grön paprika, skurna i små bitar
2 stjälkar selleri, skurna i tunna skivor
2 jalapeno frukter, borttagna kärnor och skurna i supersmå bitar
1 gul lök skuren i halvor och sedan i tunna skivor
4 vitlöksklyftor, finhackade
1 burk krossade tomater
1 liter färdigblandad kycklingfond
4 dl långkornigt ris
1 msk curry
1 paket saffran
1 lagerblad
5 hg stora räkor, skalade
salt och peppar efter smak
persilja till dekor vid serveringen
Så här gör du:
Hetta upp 1 msk olivolja i en stor stekgryta på medelvärme.Stek kycklingen tillsammans med den kryddiga korven i sju minuter. Rör då och då. Ta ur grytan och lägg på ett fat.
Lägg i resterande olja i grytan. Lägg i paprika, selleri, jalapeno, lök och vitlök. Stek i sex minuter och rör om då och då.
Lägg i de krossade tomaterna, kycklingfond, ris, curry, saffran, lagerblad och blanda samman ordentligt. Lår koka samman i 25 minuter till dess att riset är nästan helt klart. Rör var femte minut så att riset inte bränner fast.
Ta bort lagerbladet. Rör ner kycklingen med korven och räkorna. Var försiktig så att inte räkorna blir skadade.
Ta bort från värmen och smaka av med salt och peppar. Servera med lite hackad persilja.