Skriv ut recept Skriv ut recept

Typiskt italienskt recept som vi älskar högt. En genuin italienare tar aldrig parmesan på en ”Vongole”, men är man inte det så kan det fungera även om man missar den eleganta havssmaken.
Detta behöver du till fyra:
32 (ungefär) små musslor av Vongole-typ, skrubbade
1/2 kg torr spaghetti
1 dl olivolja
4 vitlöksklyftor, finhackade
2 shallottenlökar, finhackade
1 spansk peppar, utan frön, finhackad
2 dl torrt vitt vin
1 dl finhackad persilja
riven parmesan om du absolut vill ha det
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten.
Lägg musslorna i en stor skål med iskallt vatten.
När vattnet kokar så lägg i spaghettin. Ta tid, den ska koka två minuter mindre än vad som sägs på paketet.
Ställ en stor stekpanna som har lock på medelvärme. Lägg i oljan och när den blivit varm; vitlök, lök och spansk peppar. Stek till dess att vitlöken och löken blivit mjuk. Rör då och då. Lägg i persiljan.
Lägg i vinet och koka upp. Lägg i musslorna och lägg på locket. Musslorna öppnar sig och släpper vätska efter 3-4 minuter. Låt koka i tio minuter. Smaka av med salt och peppar. Musslorna är salta så smaka först.
När pastan kokat färdigt (minus två minuter) häller du av vattnet och låter spaghettin ånga helt torr. Lägg därefter ner pastan i musselsåsen och blanda ordentligt. Låt koka samman under tre minuter.
Servera direkt och den som älskar Parmesan tar det.