Janssons frestelse
Det har blivit något av en jultradition, men det smakar faktiskt gott hela året. Och du kan göra och frysa in och bara stoppa i ugnen när tomten kommer. Superenkel matlagning.
Det här behöver du till fyra:
4 stora gula lökar
2 kg fast potatis
2 msk smör (att steka i)
3 burkar ansjovisfiléer (Är egentligen skarpsill men det står Grebbestad ansjovis på burken)
4 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 dl pankoströ som du mixat eller mortlat fint (det funkar med ströbröd)
4 msk smör eller margarin (att klicka över)
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader
Skala lök och potatis
Skiva löken tunt
Strimla potatisen
Stek lökskivorna mjuka i smör, men utan att få färg.
Öppna ansjovisburkarna, ta ut sillfiléerna och spara spadet.
Koka upp mjölk och grädde och häll i ansjovisspadet.
Varva potatis med lök och ansjovisfiléer i en ugnsfast form. Sprid set så jämnt som möjligt.
Avsluta med potatis och sist några ansjovisfiléer.
Strö över pankoströ/ströbröd. Klicka över smöret i små klickar.
Baka långt ner i ugnen i 1 timme och 45 minuter. Blir det för mörkt så täck med aluminiumfolie.
Kolla om potatisen är klar, annars ge den en kvart till.
Kan frysas eller ätas direkt eller sparas i kylskåp och värmas upp. Den blir bara bättre och bättre.