Skriv ut recept Skriv ut recept

Italienskt så det sprakar om det. Inte svårt om du har lite hum om matlagning. Gott för alla inklusive vegetarianer.

Detta behöver du till fyra:
250 g champinjoner till risotto, finhackade + 100 g till serveringen, skivade
300 g risottoris (arborio t.ex)
1 stor gul lök, finhackad
2 vitlökar, pressade
3 msk olivolja
1 msk färska timjanblad, finhackade
2 msk pressad citron
2 dl vitt vin
1 liter färdigblandad grönsaksfond
50 g smör
100 g riven Parmesan

Så här gör du:
Stek de skivade svamparna i lite olja. Spara dem.
Hetta upp oljan i en stor kastrull. Stek löken mjuk och lägg därefter i den hackade svampen.
Stek till dess att svampen börjar släppa vätska.
Rör ner svampen och håll på till dess att riset börjar fastna i botten. Häll i vin, timjan, vitlök och citron.
Rör om till dess att nästan all vätska försvunnit.
Häll i fonden lite i taget under omrörning. Fortsätt till dess att riskornen känns mjuka på utsidan med en liten, liten kärna.
Risotton ska vara rinnig när riset är färsigt.
Rör ner Parmesanen och rör till dess att den löst sig. Ta av värmen och tillsätt smöret.
Skulle risotton vara för grötig så häll i lite fond eller vatten.
Servera direkt med den stekta svampen på toppen och kanske några blad persilja för färgens skull.