Västerbottenspaj
Klassisk svensk mat som kan vara en egen förrätt eller till buffén. Fungerar också som ”sidekick” till ditt viltkött.
Detta behöver du till en paj:
till pajdegen
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
125 g smör, smält men inte varmt
1 ägg
Fyllning
4 ägg
2 1/2 dl vispgrädde (40%)
1 dl mjölk
300 g Västerbottensost
1 tsk salt
1 tsk vitpeppar
Så här gör du:
Sätt ugnen på 200 grader
Blanda samman mjöl med smöret och sist ägget till en jämn deg.
Låt vila i kylskåp i minst 15 minuter.
Tryck ut pajdegen i pajformen. Nagga botten med en gaffel.
Baka mitt i ugnen i 10 minuter. Låt svalna.
Sätt ner ugnen till 175 grader
Blanda samman ägg, grädde och mjölk. Lägg i salt och peppar.
Rör ner osten i mjölkblandningen.Häll fyllningen i pajskalet.
Baka mitt i ugnen i 45 minuter.
Servera varm eller kall. Kan värmas i mikro hel eller i bit.