Skriv ut recept Skriv ut recept

Klassisk svensk mat som kan vara en egen förrätt eller till buffén. Fungerar också som ”sidekick” till ditt viltkött.

Detta behöver du till en paj:
till pajdegen
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
125 g smör, smält men inte varmt
1 ägg
Fyllning
4 ägg
2 1/2 dl vispgrädde (40%)
1 dl mjölk
300 g Västerbottensost
1 tsk salt
1 tsk vitpeppar

Så här gör du:
Sätt ugnen på 200 grader
Blanda samman mjöl med smöret och sist ägget till en jämn deg.
Låt vila i kylskåp i minst 15 minuter.
Tryck ut pajdegen i pajformen. Nagga botten med en gaffel.
Baka mitt i ugnen i 10 minuter. Låt svalna.
Sätt ner ugnen till 175 grader
Blanda samman ägg, grädde och mjölk. Lägg i salt och peppar.
Rör ner osten i mjölkblandningen.Häll fyllningen i pajskalet.
Baka mitt i ugnen i 45 minuter.
Servera varm eller kall. Kan värmas i mikro hel eller i bit.