Skriv ut recept Skriv ut recept

Härlig förrätt och du kan också göra den i minipajformar och servera i portionsservering. Hur som helst är det lättlagat och gott.

Detta behöver du till en medelstor paj:
Pajdeg:
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
125 g kallt smör, i små bitar
2 msk iskallt vatten
Fyllning:
1 1/2 l färska kantareller (ca 500 g)
2 medelstora lökar, finhackade
3 msk smör
200 g Västerbottensost, fint riven
Äggstanning:
4 ägg
2 dl vispgrädde
1 tsk nymald vitpeppar
1 msk koncentrerad kantarellfond

Så här gör du:
Blanda salt och mjöl.
tryck ut smöret i mjölet mellan fingrarna. Använd båda händerna. När mjölet och och smöret blandats till en grynig massa tillsätter du det iskalla vattnet och knådar samman till en fast smidig deg. Lägg den i kylskåpet minst en timma och gärna över natten.
Sätt ugnen på 200 grader.
Hetta upp smöret i en stekpanna. Lägg i löken och stek den mjuk. Ta löken ur pannan och stek svampen hel till dess att den släpper sitt vatten och vattnet kokat bort. Lägg tillbaka löken och låt det steka tillsammans ett par minuter.
Blanda samman alla ingredienser i äggstanningen.
Pressa ut degen i en pajform. Nagga botten med en gaffel så att det blir helt småprickigt (så reser sig inte pajbotten.
Grädda pajdegen fem minuter mitt i ugnen.
Fyll med svampblandningen och strö över osten. Häll över äggstanningen och placera mitt i ugnen i ca 35 minuter eller till dess att den stillnat. Servera gärna med en fräsch grön sallad med en god dressing.