Kantarellpajer
En fin liten rätt som kan vara både förrätt och huvudrätt efter hur du serverar det. Med en grön sallad på sidan blir det en hel måltid.
Detta behöver du till fyra:
2 matskedar smör
1 liter kantareller
3 vitlöksklyftor, pressade
1 dl vitt vin
1 matsked pressad citron
2 teskedar färsk timjan, finhackad
1 dl vispgrädde
salt och peppar
2 dl riven Västerbottensost
2 rullar med färdig smördeg
Så här gör du
Smält smöret i en stor stekpanna på medelvärme. Lägg i kantarellerna och stek under omrörning ca 5 minuter eller till dess svampen mjuknat. Lägg i vitlöken, rör om och låt steka ytterligare ett par minuter.
Häll i vin och citronsaft och skrapa upp det som eventuellt fastnat i botten på stekpannan. Låt det koka upp och koka till dess att all vätska ångat bort. Sänk värmen något och lägg i timjan och grädde. Rör ner den rivna osten. Smaka av med salt och peppar. Låt koka till dess att osten smält
Låt svampröran kylas ner i kylskåp.
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg ut smördegsrullarna och kavla lätt med lite mjöl. Skär varje rulle i fyrkanter, som är större än pajformarna. Tryck ner smördegen i formen och skär bort det som sticker upp.Toppa med krossad bacon och ost.
Baka pajerna mitt i ugnen och grädda i ca 20 minuter eller till dess att pajerna fått fin färg.