Skriv ut recept Skriv ut recept

Kantarellsoppa

,

Enkelt recept som fungerar perfekt också med andra smakrika svampar under året när kantarellerna är borta.
Toppingen med färska stekta kantareller gör skillnad.

Det här behöver du till fyra:
1/2 kg kantareller, rensade men hela. De största halverar du på längden
4 schalottenlökar, finhackade
2 msk neutral olja
100 g smör
2 kvistar timjan, bara bladen
1 kvist rosmarin, bara bladen
1 msk koncentrerad kantarellfond
2 msk pressad citron
3 dl vitt torrt vin
3 dl grädde
redning:
1 msk smör + 1 msk mjöl
Salt och peppar efter smak

Så här gör du:
Hetta upp olja och smör i en stekpanna.
Stek löken mjuk och tillsätt därefter svampen.
Stek på medelvärme till dess att svampen lämnar vätska.
Fortsätt under omrörning till dess att vätskan avdunstat och det bara är fett på botten.
Ta bort ca 1/3 av svampen som ska användas vid serveringen.
Tillsätt vin, kryddor, citron och fond. Låt sjuda samman ca 15 minuter.
Kör därefter blandningen helt slät i en blender eller med stavmixer.
Häll tillbaka i kastrullen och tillsätt grädden och redningen.
Låt koka upp och sjuda 7-8 minuter. Smaka av med salt och peppar.
Servera med de sparade svamparna på toppen av tallriken.