Karamelliserade äppelklyftor
En delikat liten dessert som är lättlagad och utmärkt året runt. Du kan dricka en klassisk vit port till. En rätt som många tycker om.
Det här behöver du:
1 ägg
2 dl vetemjöl
1 tesked bakpulver
2 dl vatten
4 stora gröna äpplen skalade, urkärnade och skurna i stora klyftor
120 gram socker (ca 10 matskedar)
1 dl sesamfrön
olja till frityrstekningen
Så här gör du:
Vispa ihop ägget så att vitan och gulan blandas. Blanda mjöl och bakpulver i en skål. Häll i ägget och 1 dl av vattnet i mjölet och blanda till en jämn frityrsmet.
Doppa äppelklyftorna i smeten så att de täcks ordentligt. Värm oljan het i en gryta. Det ska vara så mycket olja att äppelklyftorna täcks. När oljan är het lägg i klyftorna och låt dem friteras i 2 minuter. Lägg de friterade äppelklyftorna på lite hushållspapper för att rinna av.
Blanda 1 dl vatten med sockret i en stekpanna. Värm under omrörning på het platta. Fortysätt till dess att sockerblandningen tjocknar och mörknar i färgen. Lägg i sesamfröna. Doppa de friterade äppelklyftorna i karamellsmeten. Lägg äppelklyftorna direkt i kallt vatten med en sked eller matpincett. När karamelliseringen hårdnar tar du upp dem och serverar direkt.
Till denna lilla delikatess dricker du vitt portvin; Offley Cachucha (nr 8106) 119.-