Klassisk kantarellsoppa

Riktigt trevlig soppa som kan lagas på de svampar du har tillhands. Den blir riktigt bra med kantareller, som ger extra mycket smak. Gå lika bra med frysta som färska svampar.
Detta behöver du till fyra:
1/2 kg kantareller, borsta dem rena men behåll allt
3 msk koncentrerad kantarellfond
1 1/2 dl vitt vin
6 matskedar smör till lite olika saker
2 schalottenlökar, finhackade
3 vitlöksklyftor, finhackade
1 matsked majsmjöl
3 dl grädde
2 lagerblad
1 msk finhackad färsk timjan
6cl mörk rom eller konjak

salt och peppar efter smak
Såhär gör du:
Spara 1 1/2 dl svamp till stekning och garnering
Häll vin, fond, lagerblad och timjan  i en kastrull och koka upp. Vrid ner värmen så att det sjuder.
Smält fyra matskedar smör i en kastrull och lägg i lök och vitlök.
Låt steka på låg värme under konstant omrörning i minst 5-6minuter så att det blir mycket mjukt, men inte får färg. Lägg i svampen. Låt steka tillsammans med löken i ca 10 minuter under omrörning.
Blanda lite av vinblandningen med majsmjölet så att det blir en jämn konsistens. Rör ner vinblandningen och mjölröran i svampen och rör till en jämn konsistens. Blanda ner grädden och låt koka samman 4-5 minuter. Ta bort lagerbladen. Kör allt i en matberedare. Sila soppan och låt den koka upp igen. Häll i romen eller konjaken. Smaka av med salt och peppar.
Stek svampen du sparat i lite smör och servera soppan med en sked stekt svamp på toppen.

Skriv ut recept Skriv ut recept

Månadens viner