Konjaksmarinerad matjessill
En verklig delikatess där Konjaken lyfter matjessillen till nya höjder. Den ändrar konsistensen, den minskar sötman i smaken och lägger till en sötma i doften. Inget kan vara lättare att göra.
Detta behöver du till fyra personer:
4 kavringsskivor skurna i två trekanter
50 g smör (att steka brödet i) och en klick till äggröran
1 burk matjessill
1 dl konjak
vitt vin
1 knippa gräslök, hälften till äggröran och hälften till dekor
3 ägg
1 dl vispgrädde
salt och peppar efter smak
Så här gör du:
Öppna matjesburken och häll bort all marinad. Häll på Konjaken och om det behövs för att täcka sillen fyll på med lite vitt vin. Låt stå kallt i två dagar.
Stek brödet i smör .
Hacka hälften av gräslöken fint. Blanda samman ägg, grädde och gräslök.
Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Häll i äggblandningen. Skrapa då och då mot botten med en gaffel. När äggröran börjar tjockna skrapar du hela tiden runt hela kastrullen så att äggröran inte fastnar. När äggröran blivit så fast du vill ha den tar du kastrullen av värmen.
Lägg lite äggröra på brödet. Lägg på en sillbit och dekorera med gräslök.