Krämig svampsoppa
Härlig varm och fyllig soppa för en lite kulen dag. Fungerar som lunch med ett gott bröd eller som en lockande förrätt. Smaker som många gillar.
Detta behöver du till fyra:
100 g smör
2 msk neutral olja
2 medelstora lökar, hackade
2 vitlöksklyftor, hackade
1 msk vitvinsvinäger
500 g skogschampinjoner (Du kan välja din favoritsvamp)
2 msk mjöl
2 msk koncentrerad kantarellfond
5 dl vitt vin
6 cl mörk rom eller konjak
5 dl grädde
1 lagerblad
Rivet skal från en apelsin
8 stora svampar i tunna skivor
olja att steka svampskivorna i
salt och peppar där det behövs
Persilja till serveringen
Så här gör du:
Hetta upp smöret i en stor kastrull.
Lägg i löken och vitlöken. Låt den stekas mjuk.
Lägg i den hela svampen och låt steka med löken i ca 10 minuter eller till dess att svampen släpper vätska.
Pudra över mjölet och låt det smälta in. Tillsätt det vita vinet, fonden, lagerblad och vinäger. Låt sjuda samman ca 15 minuter.
Fiska upp lagerbladet och kör resten i blender, matberedare eller mixer till en slät soppa. Häll tillbaka i kastrullen och tillsätt grädden. Smaka av med salt och peppar.
Har du stavmixer kan du köra soppan lite skummig alldeles innan serveringen.
Stek den skivade svampen i olja i en mycket varm stekpanna så att den får färg. Servera soppan het med några skivor svamp och lite finhackad persilja. Ett gott bröd vid sidan är riktigt trevligt.