Skriv ut recept Skriv ut recept

Långkokt lammlägg

Långkok ger rustik mat med en känsla av kärlek och värme. Till detta recept används lamm, som inte är en sådan vanlig besökare i våra kök.  Det tar tid, men belöningen infinner sig snabbt när maten landar på tungan.
Detta behöver du till 4 personer:
4 små lammlägg eller 2 större. Ca 300 g per person
1 morot
1 palsternacka
1 gul lök
½ purjolök
3 klyftor vitlök
10 enbär
3 lagerblad
1 msk färsk timjan
3 dl rött vin
2 msk koncentrerad oxfond
1 msk smör + Smör att steka i
Salt och peppar
Såhär gör du:
Sätt ugnen på 75 grader.
Krydda köttet med salt och peppar. Bryn det i smör, långsamt och väl i stekpanna.
Lägg över de brynta lammläggen i en ugnsfast gryta med lock.
Skär morot, palsternacka, lök och purjolök i skivor ca 1 cm tjocka, bryn även dessa i smör och lägg sedan i grytan tillsammans med köttet.
Lägg i skalad vitlök, enbär, lagerblad och timjan. Blanda ut fonden i rödvinet och häll i grytan
Lägg på lock och ställ in i ugnen i ca 8 timmar. Vill du minska tillagningstiden sätt ugnen på 125 grader och låt stå i 3 timmar.
Sås
Sila av vätskan från långkoket ner i en kastrull och låt koka ihop en aning till det återstår ca 3 dl. Tag av den från värmen och tillsätt 1 msk smör under omrörning till smöret har smält.