Skriv ut recept Skriv ut recept

Långkok ger rustik mat med en känsla av kärlek och värme. Till detta recept används lamm, som inte är en sådan vanlig besökare i våra kök.  Det tar tid, men belöningen infinner sig snabbt när maten landar på tungan.
Detta behöver du till 4 personer:
4 små lammlägg eller 2 större. Ca 300 g per person
1 morot
1 palsternacka
1 gul lök
½ purjolök
3 klyftor vitlök
10 enbär
3 lagerblad
1 msk färsk timjan
3 dl rött vin
2 msk koncentrerad oxfond
800 g mandelpotatis
1 msk smör + Smör att steka i
Salt och peppar
Såhär gör du:
Sätt ugnen på 75 grader.
Krydda köttet med salt och peppar. Bryn det i smör, långsamt och väl i stekpanna.
Lägg över de brynta lammläggen i en ugnsfast gryta med lock.
Skär morot, palsternacka, lök och purjolök i skivor ca 1 cm tjocka, bryn även dessa i smör och lägg sedan i grytan tillsammans med köttet.
Lägg i skalad vitlök, enbär, lagerblad och timjan. Blanda ut fonden i rödvinet och häll i grytan
Lägg på lock och ställ in i ugnen i ca 8 timmar. Vill du minska tillagningstiden sätt ugnen på 125 grader och låt stå i 3 timmar.
När köttet är klart, koka potatisen försiktigt i saltat vatten, med skalen på.

Sås
Sila av vätskan från långkoket ner i en kastrull och låt koka ihop en aning till det återstår ca 3 dl. Tag av den från värmen och tillsätt 1 msk smör under omrörning till smöret har smält.