Skriv ut recept Skriv ut recept

En alldeles lysande liten sommardessert. Det kräver lite pill, men inget är svårt och resultatet blir godare än dina vildaste förväntningar. Med ett glas champagne till kan du tänka på att livet är en underbar gåva.
Detta behöver du till 6 personer:
1 kg färska jordgubbar
2 matskedar färdpressad citronjuice
250 gram vit finhackad choklad
1/2 gelatinblad
5 dl vispgrädde
2 matskedar vitt socker
Så här gör du:
1. Rensa jiordgubbarna och skölj dem och låt rinna av. Ta ca 4 hg av jordgubbarna och dela dem och gör puré i matberedare. Pressa purén genom en sil med baksidan av en matsked. Det ska bli ca 2 1/2 dl färdig puré. Rör ner 1 matsked citronsaft i purén. Sätt åt sidan. Skiva resterande jordgubbar och lägg i en skål. Sätt åt sidan.
2. Smält den vita chokladen i vattenbad. Faktiskt går det bäst om du sätter en stor rostfriskål ovanför en kastrull så att skålen inte når vattnet utan att det är ångan som gör jobbet. Då blir det ensäkrare smältning. Rör då och då tills det blir en mjuk jämn konsistens.. Sätt åt sidan.
3. Lägg gelatinet i en liten skål med kallt vatten under fem minuter tills det mjuknat.
4. Blanda 1 dl vispgrädde med sockret och koka upp det under medelvärme. Lägg i gelatinet och rör till dess det smält helt. Häll blandningen i den smälta chokladen och blanda till en krämig konsistens. Rör i 2 dl av jordgubbspurén och spara resten till senare.
5. Blanda resten av vispgrädden till ett hårt skum. Rör ner 1/3 av grädde med en visp i chokladmixen. Vänd ner resten av grädden med en slickepott eler liknande. Ställ i kylskåp under en timma.
6. Blanda resterande jordgubbar med en matsked citronjuice. Blanda försiktigt ner bären i moussen. Lägg mousse i portionsskålar och låt stå kallt för ytterligare ett par timmar. Täck med folie.
7. När du ska servera. Lägg en sked av den resterande purén på toppen och garnera med några skivor jordgubbar.
Till denna delikatess dricker du en champagne. Gärna: Mumm Cordon Rouge (nr 7543) 329.-