Skriv ut recept Skriv ut recept

Ostsufflé

Många vill göra sufflé, men lyckas inte för att formarna inte blir ordentligt smorda och då fastnar sufflén på väg upp och kapsejsar. Stoppa formarna i frysen. Vänta tills de blir ordentligt kalla. Smält lite smör. Häll det smälta smöret i form efter form och snurra runt så att smöret fastnar på alla sidor. Enkelt och ruggigt effektivt. Så du behöver inte undra över hur man lyckas i rtestaurang hela tiden. Men en annan hemlighet på krogen är att man alltid gör några extra portioner. Olyckor händer i de bästa kretsar och då gäller det att vara förberedd. Vill du ha ett recept på en väldigt god ostsufflé hittar du den här:
Recept för 6 portioner Det här behöver du:
3 msk smör
4,5 msk vetemjöl (2/3 dl)
4,5 dl mjölk
8 dl riven god lagrad Kvibille Cheddar Calvados
6 äggulor
1 msk potatismjöl eller majsena
1/2 tsk salt (tänk på att osten kan vara riktigt salt)
6 äggvitor
Smör till att smörja formen
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull
Tillsätt vetemjölet och rör om tills det blir varmt
Häll i mjölken en del i taget under omrörning
Låt koka 3-5 minuter (för att mjölsmaken ska gå ur)
Tillsätt den rivna osten och blanda slätt
Rör i äggulorna en i sänder
Salta
Tillsätt potatismjölet och blanda
Låt svalna till knappt fingervarmt
Smörj formen/formarna nästan ända upp (se ovan)- Vi älskar portionsskålar. Mycket snyggare att duka fram.
Vispa äggvitorna till riktigt hårt skum i en stor skål
Blanda försiktigt ner den svalnade ostsmeten i äggviteskummet
Häll i formen/formarna
Grädda i ca 40-50 minuter i 175 graders ugn