Ostsufflé
Många vill göra sufflé, men lyckas inte för att formarna inte blir ordentligt smorda och då fastnar sufflén på väg upp och kapsejsar. Stoppa formarna i frysen. Vänta tills de blir ordentligt kalla. Smält lite smör. Häll det smälta smöret i form efter form och snurra runt så att smöret fastnar på alla sidor. Enkelt och ruggigt effektivt. Så du behöver inte undra över hur man lyckas i rtestaurang hela tiden. Men en annan hemlighet på krogen är att man alltid gör några extra portioner. Olyckor händer i de bästa kretsar och då gäller det att vara förberedd. Vill du ha ett recept på en väldigt god ostsufflé hittar du den här:
Recept för 6 portioner Det här behöver du:
3 msk smör
4,5 msk vetemjöl (2/3 dl)
4,5 dl mjölk
8 dl riven god lagrad Kvibille Cheddar Calvados
6 äggulor
1 msk potatismjöl eller majsena
1/2 tsk salt (tänk på att osten kan vara riktigt salt)
6 äggvitor
Smör till att smörja formen
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull
Tillsätt vetemjölet och rör om tills det blir varmt
Häll i mjölken en del i taget under omrörning
Låt koka 3-5 minuter (för att mjölsmaken ska gå ur)
Tillsätt den rivna osten och blanda slätt
Rör i äggulorna en i sänder
Salta
Tillsätt potatismjölet och blanda
Låt svalna till knappt fingervarmt
Smörj formen/formarna nästan ända upp (se ovan)- Vi älskar portionsskålar. Mycket snyggare att duka fram.
Vispa äggvitorna till riktigt hårt skum i en stor skål
Blanda försiktigt ner den svalnade ostsmeten i äggviteskummet
Häll i formen/formarna
Grädda i ca 40-50 minuter i 175 graders ugn