Skriv ut recept Skriv ut recept

Den perfekta augustisoppan. Även om paprika finns hela året så är det augusti som är den traditionella skördemånaden och då det finns smakrika paprikor till bra pris.
Detta behöver du:
Ca ett dussin mogna söta röda paprikor
1 stor spansk peppar som du tagit bort ALLA! frön ur och sedan hackat och kokt i rikligt med vatten i tio minuter.
En stor lök skalad och i tunna skivor
4 medelstora skalade skivade potatis
5 dl grönsaksfond
3 dl matlagningsgrädde
smör
olivolja
salt och peppar efter smak
lagrad parmesan
Så här gör du
Pensla paprikorna med rikligt med olja och rosta i ugn på 225 rader i 15-20 minuter. Lägg dem därefter i en papperspåse att svalna så blir de enklare att skala. Skala dem när de svalnat. Hacka i grova bitar.
Mjuka löken i smör på medelvärme tills den är genomskinlig. Tillsätt fond. Låt potatisskivorna koka ca 12 minuter i fonden. Lägg i en liten klick smör och koka upp. Tillsätt paprikabitarna. Låt koka upp ett par minuter. Kör blandningen i matberedare tills en jämn soppa. Koka upp igen och tillsätt grädde och låt sjuda några minuter. Tillsätt riven parmesan för att ge en krämigare konsistens och öka smaken. Ksn sparas til nästa dag och smaka ändå bättre. Servera som den är eller med kryddiga skorpor.