Skriv ut recept Skriv ut recept

Smakrik och härlig pastarätt där kantarellerna kan ersättas med annan svamp under året.
Detta behöver du till fyra hungriga:
4 portioner pasta av spaghettityp
2 matskedar olivolja
2 medelstora gula lökar skalade och skurna i tunna skivor
1/2 liter kantareller skurna i tunna skivor
250 g färsk spenat, hackad
2 matskedar vatten
3 matskedar vetemjöl
3 matskedar smör
1 tesked salt
1 matsked koncentrerad kantarellfond (Ta grönsaksfond om du inte hittar kantarellfond)
1/2 tesked svartpeppar
2 kryddmått kajennpeppar
1/2 liter varm mjölk
3 dl riven Emmentaler ost
Så här gör du:
Hetta upp oljan i en stekpanna. Lägg i löken. Stek under omrörning till dess att löken börjar få färg. Minska värmen och stek under omrörning till dess att löken börjar tjockna ordentligt.
Lägg i kantarellerna i stekpannan med löken. Rör om och låt dem stekas 3-4 minuter. Tillsätt spenaten, vattnet och fonden. Rör om och lägg på ett lock och låt koka sammanlocket under 1-2 minuter. När spenaten blivit helt mjuk tar du stekpannan av värmen och ställer den till sidan.
Koka upp saltat vatten och lägg i pastan när det kokar. Koka enligt instruktionen på paketet.
Smält smöret i en kastrull. Rör i omgångar ner mjölet, salt, peppar och kajennpeppar.
Rör ner den varma mjölken i omgångar så att det blir en jämn sås. Låt sjuda i minst tre minuter för att få bort mjölsmaken. Rör ner den rivna osten och blanda in den i såsen. Rör till dess att den smält.
Rör ner kantarellblandningen i såsen.
När pastan är färdig – sila bort vattnet. Lägg tillbaka pastan i den varma kastrullen. Häll svampsåsen över pastan och blanda samman.
Du kan servera den direkt. Om någon vill ha extra Parmesan så går det bra även om det egentligen inte behövs till en ostsås. Men det är ju aldrig fel med lite Parmesan.