Pestorisotto
Lättlagat och mycket italienskt. Passar som en egen förrätt eller lunch och blir förträfflig med lite stekt fågel.
Detta behöver du till fyra:
3 msk olivolja
2 schalottenlökar, finhackade
3 stora vitlöksklyftor, finhackade
200 gr arborioris
2 dl torrt vitt vin
1 l färdig grönsaksfond eller kycklingfond
75 g riven parmesan
150 g Pesto (hemgjord eller färdig)
50 g smör
Hyvlad Parmesan till serveingen
Ruccolablad till serveringen
Så här gör du:
Hetta upp oljan i en stor kastrull. Lägg i lök och vitlök och stek till dess att vitlöken blir gyllenbrun.
Lägg i riset och rör om ordentligt så att det blandar sig men så att riset inte bränner fast. Tillsätt vinet och fortsätt rör så att inget fastnar.
När vinet absorberats tillsätter du 1 dl av fonden och rör till dess att den absorberats. Upprepa med 1 dl åt gången till dess att du känner att riset blivit klart. Då ska det vara mjukt med en liten hård kärna.
Tillsätt parmesanen och rör om. Tillsätt sist en smörklick och rör till dess att smöret smält och absorberats.
Är risotton för fast kan du hälla i lite mer vin till dess att den blir lagom. Den ska vara trögflytande och inte fast som risgrynsgröt.
Servera omedelbart med lite hyvlad parmesan och några ruccolablad