Skriv ut recept Skriv ut recept

Detta är ett utomordentligt tillbehör till kött eller fisk om du inte vill ha potatis eller pasta. Det smakar himmelskt gott och kan lätt lagas till.
Detta behöver du till fyra:
1 rulle färdig smördeg
3 matskedar vetemjöl
2 dl mjölk
2 dl vitt vin
1 kanelstång
3 teskedar socker
1/2 tesked vaniljfrön (skrapat från en vaniljstång)
1 matsked kycklingfond
8 äggulor
salt och peppar efter smak
stora muffinsformar
Så här gör du:
Kavla smördegen tunn på bakbordet. Täck insidan av muffinsformarna med smördeg.
Blanda samman mjölet med 1/2 dl mjölk. Ställ sedan åt sidan.
Koka samman socker, kanelstång, fond och vitt vin i en liten kastrull. Rör inte utan ta det av plattan just när det börjar koka. Låt stå tio minuter.
Koka i en annan kastrull upp resterande mjölk. Rör sedan ner mjölken i mjölblandningen.
Ta bort kanelstången och tillsätt vaniljen. Rör ner blandningen i mjöl-mjölk kastrullen. Sätt på värme och hetta upp under omrörning. Det ska vara varmt, men inte koka. Salta och peppra.
Vispa samman äggulorna till ett poröst skum. Rör ner äggen i mjölblandningen.
Baka muffinsformarna med bara smördeg mitt i ugnen i 300 grader i 5 minuter. Fyll muffinsformarna till 3/4 delar med mjölblandningen och baka färdigt till dess att degen får fin lejonbrun färg och fyllningen stelnat.
Servera varma med grillat kött eller fisk.