Skriv ut recept Skriv ut recept

Potatisgalett med rökt lax och pepparrotscreme

,

Gott och läckert att servera. Passar som förrätt, tilltugg till välkomstvinet eller som ett vackert inslag på din buffé.

Detta behöver du till 8 små galetter:

Till potatisgaletterna:
2 stora bakpotatisar
1 dl riven gul lök

1 stort ägg
2 matskedar vetemjöl
1 tesked bakpulver
1 tesked salt
1 kryddmått svartpeppar

Till pepparrotscremen:
2 dl gräddfil
1/2 dl finhackad schalottenlök
1 matsked riven pepparrot
2 matskedar pressad citron
salt och peppar efter smak

Övriga ingredienser:
4 skivor rökt lax skurna i halvor
gräslök till garnering
olivolja och smör att steka i

Så här gör du:
Blanda samman gräddfilen, hackad schalottenlök, riven lök, pepparrot samt citronjuice. Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt under lock till dess att du ska använda den.
Så här gör du potatisgaletterna:
Riv potatisen med ett rivjärn. Skölj av under rinnande kallt vatten.
Lägg potatisen i en ren handduk och krama ur så mycket vätska du kan. Lägg därefter den torkade potatisen i en skål.
Riv löken på rivjärn och lägg på hushållspapper så att vätskan försvinner.
Blanda samman vetemjölet och bakpulvret. Blanda samman potatisen med mjölet, löken, ägget samt salt och peppar. Se till att det blandas ordentligt.
Lägg lite smör och olivolja i en stekpanna och vänta till dess att det blir hett.  Lägg i en liten matsked av potatisblandningen i stekpannan och platta till den så att den blir jämntjock och ca 5 cm bred. Upprepa det till dess att du använt hela potatisblandningen. Stek dem gyllenbruna på båda sidor. Det tar 3-4 minuter per sida. Lägg galetterna på hushållspapper för att ta bort överskjutande stekfett.
Så här monterar du:
Lägg en tesked pepparrotscreme på varje potatisgalett. Rulla laxbitar så att de passar på galetterna, och lägg dem vid cremen. Garnera med gräslök.
Servera!