Potatissallad med marinerade russin
En enkel sallad som får lite sötma från russinen och en sval syra från det torra vita vinet. Många kryddsmaker och gräslöken balanserar med lite strävhet.
Detta behöver du:
1 kg potatis som du skalar och sedan koker bara så att den blir mjuk, men inte lös
1 dl finhackad gräslök
2 dl russin
1 1/2 dl torrt vitt vin
1dl olivolja
1 tesked finhackad färsk rosmarin
1/2 tesked finhackad färsk salvia
1/2 tesked finhackad färsk dragon
1 tesked salt
1/2 tesked grovmalen svartpeppar
Så här gör du:
När potatisen kokat sköljer du dem direkt så att de fortsätter vara fasta. Skiva dem i medeltunna skivor. Låt ligga i kallt vatten. Koka samman vitt vin med russin och salt samt alla kryddor utom svartpepparn. Koka i 30 minuter. Låt därefter kallan i kylskåp under ett par timmar. Kan gärna göras dagen innan. Blanda russinmarinaden med oljan under kraftig omrörning. Lägg den skivade potatisen i en stor skål. Rör ner russindressingen. Blanda ordentligt. Vänd ner gräslöken och den svarta pepparn. Servera med grillad lax eller ett kycklingspett.