Quiche med cheddar och tomater
En klassisk rätt, som blir en måltid med en liten sallad och en creme fraiche med citrontoner.
Det här behöver du till fyra (en pajform)
Till skalet:
175 g mjöl
75 g smör, mjukt
2 msk kallt vatten
smör att smörja formen med
Till fyllningen:
250 g riven cheddar
4 gula tomater i tunna skivor
200 g hackad lök, stekt mjuk men utan färg.
5 stora ägg, vispade
1 dl normalmjölk
2 dl vispgrädde
2 kvistar timjan
1 msk koncentrerad lökfond
1 msk japansk soja
1 tsk vitpeppar
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader
Blanda samman mjöl och smör och tillsätt det kalla vattnet och blanda samman till en slät deg.
Ställ degen kallt ett par timmar.
Kavla ut degen tunt och tryck fat den i en smord pajform.
Nagga botten på pajformen med en gaffel. Baka sedan i 20 minuter.
Placera den rivna osten i botten på pajen. Placera ut tomatskivorna och strö över löken ; placera timjankvistarna överst.
Blanda samman ägg, mjölk, grädde, fond, soja och peppar. Häll blandningen över pajen.
Baka mitt i ugnen i 40 minuter eller till dess att pajen stillnat och fått fin färg.
Servera med en grön sallad och creme fraiche där du blandat en matsked citronsaft och en matsked rivet citronskal i tre deciliter creme fraiche.