Räkpaj
Trevlig och lättlagad rätt som kan vara förrätt eller bara en lätt lunch med en sallad.
Detta behöver du till fyra:
En pajform som tål ugnsvärme
Pajdeg (köp färdig eller gör egen; 3 dl vetemjöl, 1 dl smör, 1 ägg, 1 tsk salt – blanda och låt stå kallt någon timma innan du pressar ut skalet i pajformen)
1 msk smör
1 dl finhackad schallotenlök
1/2 liter skalade räkor (ca 8 hg oskalade)
2 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
1 msk majsmjöl
4 ägg
1 msk koncentrerad skaldjursfond
1 msk dijonsenap
1/2 dl finhackad dill
salt och peppar efter smak
sallad till serveingen
Så här gör du:
Sätt ugnen på 175 grader
Pressa ut pajdegen i pajformen så att den täcks hela vägen upp på kanterna.
Baka pajen utan fyllning mitt i ugnen i 10 minuter.
Stek löken i smöret och när löken mjuknat vänd ner räkorna och salta och peppra försiktigt.
Blanda resterande ingredienser i en matberedare så att det blir en jämn smet. Smaka av med salt och peppar.
Lägg räkblandningen i botten på pajen och sprid det jämnt.
Häll försiktigt över äggblandningen. Ställ mitt i ugnen och låt baka ca 45 minuter eller till dess att den stelnarn. Får den för mycket färg så täck med aluminiumfolie och låt baka färdigt.
Servera direkt med lite grön sallad.