Skriv ut recept Skriv ut recept

Rödbetsrisotto

, ,

En italiensk specialitet, som faktiskt blir bäst på ”vinter-rödbetorna”. De har en fin sötma och stor smak. Passar utmärkt i en risrätt.
Detta behöver du till fyra:
300 g rödbetor, kokta i saltat vatten, därefter skalade och finhackade
2 msk koncentrerad grönsaksfond
12 dl vatten
1 rödlök, finhackad
2 msk olivolja
3 dl arborioris (risottoris)
2 dl torrt vitt vin eller cava
2 dl riven parmesan
2 msk pressad citron
2 msk hackad färsk timjan
2 dl salladsost eller Fetaost, i små tärningar
1 dl rostade pinjekärnor
1 stor bunt ruccola
Så här gör du:
Hetta upp oljan i en stor kastrull. Lägg i löken och stek den mjuk.
Lägg i de hackade morötterna och stek i några minuter. Häll i det torra riset.
När det blandat sig tillsätter du vinet och citronen. Rör om och låt koka långsamt till dess att nästan allt vin kokat bort.
Blanda samman fond och vatten och tillsätt i omgångar med omrörning då och då.
När du haft i hälften av vattnet lägger du i timjan. Fortsätt sedan med att tillsätta vattnet till dess att du har en trögflytande rismassa. Det får inte bli grötigt och inte helt rinnande. Lägg därefter i parmesanen och låt det koka samman med riset. Lägg upp och servera direkt med fetaost, pinjekärnor och ruccola på toppen. Bra om du har varma tallrikar. Risotton kan annars tjockna rejält på väg att bli serverad. Sedan är det bara att njuta.