Skriv ut recept Skriv ut recept

Siciliansk kycklingsoppa

,

Detta är det rätta sättet att laga kycklingsoppa. Lite mer arbete, men du får ett enastående resultat. Ibland är det bara rätt att laga slow food. Kryddnejlikorna ger en alldeles förförisk underton i soppan. Vinerna kommer att göra dig glad.
Detta behöver du till 6-8 personer:
1 1/2 liter vatten
1/2 liter vitt vin med mycket frukt i smaken
4 selleristjälkar skurna i tre bitar vardera
4 kvistar storbladig persilja
2 medelstora morötter
4 stora vitlöksklyftor
2 kryddnejlikor
1 stor purjolök rensad och skuren i tre bitar
1 lagerblad
1 hel kyckling på ca 1 1/2 kg
3 matskedar okokt liten pasta typ Pastina (små stjärnor)
3 matskedar nyriven parmesan
1 1/2 tesked salt
1 kryddmått vitpeppar
1 ägg
1 äggvita
Så här gör du
Kombinera de tio första ingredienserna (t.o.m. kycklingen) i en stor gryta. Koka upp under lock, sänk värmen och låt sjuda under 2 timmar. Ta därefter bort det från värmen.
Ta bort kycklingen och morötterna ur fonden. Kyl ner kycklingen i en täckt skål. Skiva morötterna och lägg dem i en skål för att svalna under folie. Sila soppan genom sil. Täck soppan och ställ svalt under 24 timmar. Tag därefter bort synligt fett från ytan och kasta det.
Ta bort skinnet från kycklingen och ta köttet från benen och skär ner det till mindre bitar. Släng benen.
Kombinera kycklingen med morötterna och fonden i en gryta och koka upp. Lägg till pastan, parmesan, salt och peppar och koka under 5 minuter. Vispa samman ägget och äggvitan ordentligt. Droppa äggblandningen i soppan under kraftig omrörning utan avbrott. Ta direkt soppan från spisen när du är klar och servera.